Monday, October 26, 2009

CARA PEMILIHAN BAKA KAMBING





1.Cepat besar dan lambat matang.
2.Kecekapan penukaran makanan.
3.Mempunyai karkas nisbah yang tinggi.
4.Ketahanan terhadap stress, haba, kelembapan,parasit dan penyakit.
5.Kadar kelahiran tinggi.


Berasaskan:
1) Baka dan keturunan
2)Bentuk badan(Konformasi)
(a) Teknik pengamatan
(b) Teknik perabaan
(c) Teknik penilaian(Pemarkahan)


Berdasarkan Rekod Prestasi Induk Kambing.
(a)Berat lahir tinggi
(b)Kenaikan berat badan cepat
(c )Berat pada umur satu tahun
(d) Prestasi pengeluaran susu
(e)Jarak kelahiran rapat


- Cara pengamatan
-Cara perabaan

Perlu apabila bulu tebal untuk tentu
kepadatan isi dan kecacatan.
- Teknik berdasarkan penilaian(Gred)
Nilai diberi pada setiap bahagian badan



•Sifat jantan betina
•Kulit Lembut,pendek,licin sama
•bulu berkilat,tiada kulit
lebih bawah dagu
•Warna warna berbeza mengikut sama
Jenis

•Kepala Sederhana,bertanduk, sama
atau tidak,mata sinar
dagu sama rata
•Leher Tidak pjg,berdaging sama
•Dan bahu pejal
•Dada Bidang dan gempal sama
tunjukan paru2 yg
baik.


•Rangka Bulat dan sama besar,tulang rangka sama jarak tunjukan paru2 yg baik.
•Badan-Gempal panjang besar dan lurus
•Bahagian belakang-Lurus tegap,lebar berdaging penuh
•Kaki belakang-Tegap dan kukuh.Keduanya selari bila berdiri tegak.bila berjalan tidak meraut.peha lebar dan besar
•Kaki depan-lurus tegap dan teguh.keduanya selari

•kbg berdiri tegap,melangkah dgn baik.kuku pendek dan menghala kehadapan
•Buah zakar dan zakar-zakarnya baikdan boleh kendur dan kuncup.dua buah zakar.Tapak kaki-Rata dibawah .Zakar yg sama besar tergantung dgn baik.dan tidak terlalu besar atau kecil atau labuh.
•Tetek dan puting susu-teteknya besar dan tergantung tidak meleret.kulit lembut dan licin.pembuluh susu nyata dan tidak berketul ketul.dua putting yang sederhana dan menghala ke hadapan.
•Tabiat- Cergas garang dan gagah.


No comments:

Post a Comment